Rezultat simpatija Erdogana i Trumpa: Turska će izbjeći sankcije, a Amerika prodati svoje oružje

h657gh76
{module Oglas 2019 – U članku 1}
Francuski filozof Bernard-Henri Levy je u svojoj kolumni za Wall Street Journal ukazao na to da je opstanak Kurda, kao najpouzdanijeg saveznika u ratu protiv Islamske države, doveden u pitanje, tako što je sjever Sirije prepušten Turskoj, Iranu i Rusiji. Uporedio je tu vrstu licemjernosti s odnosom prema BiH devedesetih godina.

No, svima je jasno da se politika ne rukovodi pravdom kao aršinom djelovanja, pa su se i izjave dvaju državnika, tokom posjete turskog predsjednika Washingtonu, osluškivale na drukčiji način.

Trump je tokom Erdoganove posjete u Bijelu kuću doveo pet republikanskih senatora, poznatih po kritičkim stavovima prema turskom predsjedniku, a razgovarali su o sirijskim Kurdima i isporuci ruskog raketnog sistema S-400, zbog čega je Washington izbacio Tursku iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35.
{module Oglas 2019 – U članku 0}
Složili su se da o nesuglasicama treba da razgovaraju, a takvom stavu je umnogome doprinijela i Trumpova ponuda o međusobnoj trgovini SAD-a i Turske teškoj 100 milijardi dolara, koju nijedan ekonomski stručnja ne smatra realnom. Od 2010. godine su se, u tim odnosima, neprestano postavljali novi komercijalni ciljevi.

“Tursko nabavljanje sofisticirane ruske vojne opreme, poput S-400, stvara za nas vrlo ozbiljne izazove i o tome stalno govorimo. Razgovarali smo danas o tome, razgovaramo o tome u budućnosti. Nadam se da ćemo uspjeti riješiti tu situaciju”, rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Tako će SAD i Turska, prema protokolarnim najavama ovih prvih, poboljšati bilateralne diplomatske i trgovinske odnose, predviđajući da Erdoğan neće aktivirati raketni sistem S-400. No, lideri nisu izvijestili da su postigli rješenje u vezi s tim problemom. Naprotiv, Erdoğan je rekao da se neće odreći raketnog sistema S-400.
{module Oglas 2019 – U članku 2}
Trump vjerojatno neće sankcionirati Tursku zbog nabavke ruskog oružja vrijednog 2,5 milijarde dolara, izvijestio je Al-Monitor pozivajući na izvore iz Kongresa SAD-a. Trump je, drugim riječima, pomogao Turskoj da izbjegne ono što bi inače značilo sankcije koje je Kongres propisao za kupovinu ruskog oružja.

Erdogan je rekao novinarima koji su putovali s njim da Turska može kupiti suparnički sistem Patriot od Sjedinjenih Američkih Država, ako ih ponudi pod “pogodnim uvjetima”, ali da se neće odreći ruskih projektila.

Subscribe
Obavijesti o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
()
x

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker